نوع مقاله : مقاله آموزشی ، پژوهشی
نویسندگان
1 دانشیار،گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ملایر
2 دانشجوی کارشناسی ارشد رشته مهندسی کشاورزی، علوم دامی، تغذیه دام، دانشگاه آزاد اسلامی واحد گلپایگان
3 استادیار، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ملایر
4 دانش آموخته گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ملایر
چکیده
به منظور بررسی اثر پودر سیر بر عملکرد، فراسنجههای بیوشیمیایی و ایمنی جوجههای گوشتی در مقایسه با آنتیبیوتیک آزمایشی با استفاده از 240 قطعه جوجه گوشتی مخلوط سویه راس 308 در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 گروه آزمایشی، 5 تکرار و 12 مشاهده در هر تکرار به مدت 42 روز انجام پذیرفت. گروههای آزمایشی شامل شاهد (جیره پایه ذرت- سویا)، و به ترتیب سطوح 05/0 و 1/0درصد پودر سیر و سطح 045/0 درصد آنتی بیوتیک باسیتراسین اضافه شده به جیره پایه بودند. صفات مورد اندازهگیری شامل عملکرد، وزن اندامهای احشایی، فراسنجههای بیوشیمیایی و تیتر ایمنی خون بودند. نتایج نشان داد میانگین مصرف خوراک، افزایش وزن و ضریب تبدیل غذایی در گروه پودر سیر 1/0 درصد در کل دوره پرورش بهبود معنیدار داشت (05/0P≤). شاخص تولید به ترتیب در گروههای دارای سطوح پودر سیر 1/0 و 5/0 درصد به صورت معنیداری نسبت به گروه شاهد و آنتیبیوتیک افزایش یافت (05/0P≤). کاهش سطح سرمی لیپیدها و افزایش سطح عیارآنتیبادی علیه بیماریهای برونشیت و گامبورو در گروه آزمایشی پودر سیر 1/0 درصد نسبت به گروه شاهد معنیدار بود (05/0P≤). در کل مصرف سطح 1/0 درصد پودر سیر اثرهای سودمندی بر صفات عملکردی، فراسنجههای بیوشیمیایی و ایمنی خون داشته و میتواند به عنوان جایگزین آنتیبیوتیکهای محرک رشد در جیره جوجههای گوشتی استفاده شود.
کلیدواژهها
موضوعات