اثر اسیدهای پروپیونیک و استیک بر حفظ ارزش غذایی یونجه مرطوب (30 درصد) طی نگهداری

نوع مقاله : مقاله آموزشی ، پژوهشی

نویسندگان

1 استاد، موسسه تحقیقات علوم دامی کشور

2 پژوهشگر مرکز تحقیقات کشاورزی ومنابع طبیعی استان همدان

چکیده

این آزمایش به منظور بررسی اثرات اسید های آلی بر حفظ ارزش غذایی علف یونجه با رطوبت 30 درصددر قالب طرح کرت های خرد شده در زمان با چهارتیمار شامل 1) شاهد بدون استفاده از اسید،  2) اسید پروپیونیک خالص به نسبت 1 درصد،  3) اسید استیک خالص به نسبت 3 درصد،  4) مخلوط دو اسید با نسبت  8/0 درصد پروپیونیک و 6/0 درصد استیک (براساس درصد وزنی یونجه حاوی 30 درصد رطوبت) در چهار تکرار انجام شد. از یونجه بسته بندی شده درهر تیمار در روزهای  اول، 45 و 90 پس از انبار کردن نمونه برداری به عمل آمد و نمونه ها از نظر کپک زدگی، محتوی پروتئین خام، الیاف خام و قابلیت هضم آزمایشگاهی برای ماده خشک، ماده آلی و برآورد ارزش هضمی مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که غلظت پروتئین خام نمونه ها در تیمار ها ی مختلف بین 37/13 تا  13/14 درصد در روز اول بود که تفاوت بین آنها معنی دار نبود. از نظر الیاف خام نیز تفاوت معنی داری بین تیمارها مشاهده نشد. بررسی ها نشان داد که تیمارهای 1، 2، 3 در زمان 45 روز پس از بسته بندی، به کپک آلوده شده بودند. غلظت پروتئین خام و الیاف خام از زمان بسته بندی تا 45 و یا 90 روزتحت تاثیر تیمار و یا زمان نمونه برداری قرار نگرفت.  قابلیت هضم ماده خشک بین 49/62 تا 23/67 درصد و قابلیت هضم ماده آلی بین 59/56 تا 37/65 درصد متغیر بود که تحت تاثیر طول مدت انبار کردن قرار نگرفت.  به طور کلی نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که مصرف اسید پروپیونیک و یا اسید استیک به تنهایی نتوانست سبب حفظ کیفیت یونجه بسته‌بندی شده با رطوبت 30 درصد گردد، اما مخلوط دو اسید مزبور سبب جلوگیری از کپک زدگی و حفظ ارزش غذایی یونجه شد.

1-   اکبر زاده، م.، 1375. بررسی اثر محدود یت چرا در مراتع مناطق مختلف اکولوژیکی. گزارش نهایی پروژه تحقیقاتی. موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور.
2-   اسدیان، ج.، 1373. روش های اندازه گیری توده زیست در اکوسیستم مرتع. دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی گرگان.
3-   سازمان جهاد کشاورزی استان همدان.، 1379. آمار نامه کشاورزی استان همدان.
4-   شفیعی ورزنه، ح.، 1382. تغییرات ارزش غذایی یونجه (منطقه فامنین همدان) از مرحله برداشت تا مصرف در تغذیه دام. پایان نامه کارشناسی ارشد. دانشگاه ابوعلی سینا، همدان.
5-   طباطبایی، م. م.، معیر، الف.ح.، و شفیعی ورزنه، ح.، 1375. ارزش غذایی یونجه در مراحل مختلف رشد. گزارش نهایی پروژه تحقیقاتی. مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان همدان.
6-   ضمیری، م. ج، 1386. پرورش گاو شیری. انتشارات دانشگاه شیراز.
7-   کریمی، ه.، 1370. زراعت و اصلاح گیاهان علوفه ای. انتشارات دانشگاه تهران.
8-   معیر، ا.ح.، 1382. تغییرات ارزش غذایی یونجه (منطقه قهاوند همدان) از مرحله برداشت تا مصرف در تغذیه دام. پایان نامه کارشناسی ارشد. دانشگاه ابوعلی سینا، همدان.
9- موسوی، م. ع.، 1375. روش های نمونه برداری از خوراک های دام. نشریه مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمانشاه.
10-AOAC. 1975. Official Methods of Analysis, 12th Ed. Association of Official Analytical Chemists. Washington DC
11-Buckmaster, D. R. and A. J. Heinrichs. 1993. Losses of nutrients during harvest and storage of preservative-treated Alfalfa hay at varying content. Transaction of the American Society of Agricultural Engendering. 36(2):349-353.
12-Collins, M., W.H. Paulson, M.F. Finner, N. A. Jorgensen and C.R. Keuler.1987. Moisture and storage effects on dry matter and quality losses of Alfalfa in round bales. Transaction of the American Society of Agricultural Engendering. 30 (4): 913-917.
13-Domsch, K.H., W. Gams and T.H. Anderson. 2007. Compendium of soil fungi. IHW-Vertag, Eching, Germany, 2nded. 1027 pp.
14-Harding, F. 1995.  Milk Quality. Aspen Publishers Inc. London.

15-Jay, J.M., Loessner, M.J. and Golden, A.G. 2005. Modern Food Microbiology (7thed.). Springer. Berkeley, USA.

16-Gaebe R., G. Lardy, and K. l. Hoope. 2000. Minimizing hay losses and waste. North Dakota State University, Retrieved March, 2000. Available in:
17-Jimmy, C. H. and N. W. Howell. 1993. Making and storing quality hay. Department of Agronomy, University of Missouri, Columbia.Agricultural Publication G.O. 4575.  Retrieved October, 2000. Available in: http://muextension.missouri.edu/xplor/agguides/crops/g04575.htm.
18-Khalilian, A. M., A. Worrell, and D. L. Cross. 1990. Advice to inject propionic acid into baled forages. American Society of Agricultural Engineers. 33(1): 36-40.
19-MacDogall E.I. 1948. The composition and output of sheep in saliva. Journal of Biochemistry. 43:99-109.
20-MacDonald, P., Edwards, R.A., Greenhalgh, G.F.D., Morgan, C.A., Sinclair, L.A. and Wilkinson, R.G. 2002. Animal Nutrition (6thed.). Prentice Hall. Harlow, UK. 543 pp.
21-Morrison, R. and Boyd, R.N. 1992. Organic Chemistry, (6th Ed). Prentice Hall International (UK) limited, London.
22-Pitt, J.I. 1998. A laboratory guide to common Penicillium species.2nd ed. North Ryde, N. S.W. CSIRO Division of Food Processing. 185.
23-Rankin, M. 2000. Preserving baled hay with organic acid. Forage Resources, University of Wisconsin, Extension 2(5): p.2.
24-Raper, K.B. 1991. The genus Aspergillus. William Wilkins Co. Plenum Press, New York, pp. 293-357.
25-Rotz, C. A. and S. M. Abrams. 1988. Losses and quality changes during Alfalfa hay harvest and storage .Presented as ASAE paper No. 87: p.1077.
26-Rotz, C. A., R. J. Davis, D. R. Buckmaster and M.S. Allen.1991. Preservation of Alfalfa hay with propionic acid. Applied Engineering in Agriculture 7(1):33-40.
27-Rotz, C. A. 2004. Harvesting and storage systems for hay and haylage. American Forage and Grassland Conference Proceeding, 13. CDROM.
28-SAS. 1996. Statistical Analysis Systems, Version 6.11. Cary, NC: SAS Institute Inc
29-Shanahan, J. F. and D. H. Smith. 2001. Hay preservation systems. Colorado State University Cooperative.
30-Tilley, J. M. A. and R. A. Terry. 1963. Two stage method for the in vitro digestion of forage crops, Journal of the British Grassland Society. 18:104-110.
31-Walton, P.D., 1982. Production and management of cultivated forages, Reston Pub.Co