نوع مقاله : مقاله آموزشی ، پژوهشی
نویسندگان
1 استادیار گروه علوم دامی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد قائمشهر
2 کارشناسی ارشد علوم دامی، مرکز تحقیقات منابع طبیعی و امور دام استان مازندران
چکیده
این تحقیق به منظور تعیین ترکیبات شیمیایی و فراسنجههای تجزیهپذیری تفاله مرکبات شامل مادهخشک، مادهآلی، پروتئینخام، دیواره سلولی و دیواره سلولی منهای همیسلولز، خاکستر و کلسیم از چهار رأس گوسفند یک ساله فیستولهگذاری شده در شکمبه از توده نژادی زل با میانگین وزنی2 ± 38 کیلوگرم استفاده شد. دامهای آزمایشی در طول مدت آزمایش در سطح نگهداری تغذیه شدند. از طرح آماری کامل تصادفی در این آزمایش استفاده شد. تجزیهپذیری به روش کیسههای نایلونی از طریق انکوباسیون شکمبهای در هفت زمان مختلف برآورد گردید. مقایسه پتانسیل تجزیهپذیری، درصد تجزیهپذیری(a+b) و میزان تجزیهپذیری مؤثّر تفاله خشک پرتقال استحصالی از کارخانجات مختلف و انواع مرکبات استان با نرخ عبور 05/0 برای شاخصهای ماده خشک، مادهآلی، پروتئینخام، دیوارهی سلولی منهای همیسلولز (ADF) و دیوارهی سلولی (NDF) از نظر آماری در سطح 05/0 معنیدار نبود. دامنهی قابلیّت تجزیه پذیری مؤثّر تفالهی مرکبات (پوست نارنگی، نارنج، سانگین و غشای داخلی پرتقال یا پالپ) به ترتیب برای مادهی خشک، مادهیآلی، پروتئین، دیوارهی سلّولی منهای همیسلولز و دیوارهی سلولی در نرخ عبور 05/0 در ساعت بین 5/42 تا 8/48 ، 1/48 تا 6/52 ، 8/47 تا 6/51، 2/45 تا 1/50 و 4/27 تا 1/38 درصد به دست آمده است. دامنهی قابلیّت تجزیهپذیری تفاله خشک پرتقال استحصالی از کارخانجات صنعتی (کترا، ترنج و سیسنگان) برای مادهی خشک 1/76 تا 3/80، مادهی آلی7/74 تا 4/78، پروتئین 73 تا 2/76، دیوارهی سلولی منهای همیسلولز 5/74 تا 9/76 و دیوارهی سلولی 3/71 تا 2/74 درصد محاسبه شده است.