نوع مقاله : مقاله آموزشی ، پژوهشی
نویسندگان
1 دکتری علوم دامی و استادیار پژوهشی مرکز تحقیقات کشاورزی زنجان
2 دانش آموخته دانشگاه آزاد مراغه
چکیده
این آزمایش به منظور بررسی تأثیر سطوح و عملآوریهای مختلف دانه ماشک بر عملکرد جوجههای گوشتی با استفاده از تعداد 400 قطعه جوجهی نر سویه کاب 500 در قالب طرح کاملا تصادفی با ده تیمار و چهار تکرار انجام شد. گروههای آزمایشی شامل جیره بر پایه ذرت و کنجاله سویا به عنوان گروه شاهد، جیره حاوی دانه ماشک خام و عملآوری شده با آب و اتوکلاو شده هر کدام در سه سطح 10، 20 و 30 درصد بودند. نتایج نشان داد که استفاده از دانه ماشک خام بیش از سطح 10 درصد سبب کاهش معنیداری در وزن زنده بدن و افزایش وزن شد (01/0P<). عملآوری دانه ماشک قابلیت استفاده از آن را بهبود بخشید به طوری که استفاده از سطح 20 درصد ماشک عملآوری شده با آب و اتوکلاو با گروه شاهد برابری میکرد. با افزایش سطح دانه ماشک میزان خوراک مصرفی به طور معنیدار کاهش نشان داد و عملآوری آن مصرف آن را افزایش داد (01/0P<). ضریب تبدیل غذایی با افزایش سطح دانه ماشک به طور معنیدار افزایش یافت (05/0P<) لیکن عملآوری اثر معنیدار بر آن نداشت. به طور کلی دانه ماشک خام را تا سطح 10 درصد و دانه ماشک عملآوری شده با آب و اتوکلاو را تا سطح 20 درصد بدون اثر سوء بر عملکرد پرنده میتوان مورد استفاده قرار داد.
- Aletor,V.A., A.V. Goodchild, and A.M. Abd El Moneim. 1994. Nutritional and antinutrional characteristics of selected Vicia genotypes. Anim. Feed Sci. Tech. 47:125-139
- Bryden, W .L., R.J. Gill, and D. Balnave. 1994. Feed enzyme supplement improves the apparent metabolisable energy of lupins for boiler chickens. Proc. Auslt. Sci. Symp. 6:115.
- Charalambous, Km., P. Hodjigeorgiou, C. Papachristoforou, and AP. Mavrogenis. 1999. Narbon.Vetch (Vicia narbonensis) as a Potential Substitute of Soyabean meal in broiler diets.Technical Bulletin, 200: 10pp.
- Chowdhury, D., M.E. Tate, G.K. Mc Donald, and R. Hughes. 2001. Progress towards reducing Seed toxin Levels in common Vetch (Vicia SativaL.), Proceedings of the 10th Australian Agronomy Conference, Hobart.
- D' Mello, J. P. F., and A.G. Walker. 1991. Detoxification of jack beans ( Canavalia ensiformis): studies with young chicks. Anim. Feed Sci. Tech. 33,17-127.
- Darre, M.J., D.N. Minior, J.G. Tatake, and C. Ressler. 1988. Nutritional evaluation of detoxified and raw common Vetch seed (Vicia sativa L.) Using diets of broilers. J. Agric. Food chem. 46: 4675-4679.
- Enneking, D. 1992. Common Vetch Vicia sativa ssp. Sativa cv. Blanchefleur, a mimic of red lentils. Center for legumes in Mediterranean Agriculture (CLMA). Occasional Publication no.6. University of Western Australia, Nedlands, Australia.
- Ergun,A., I. Colpan, O. Kutsal, and S. Yalcin. 1986. Vetch protein in the diets for hybrid broiler chickens. Doga, Veterinelik,Ve. Hayvancilik,10:144-152.
- Estevez, A.M., E. Castillo, F. Figuerola, and E. Yanez. 1991. Effects if processing on some chemical and nutritional characteristics if precooked and dehydrated legumes. Plant Food Hum. Nutr. 41: 193-201.
- Farran, M.T., G.W. Barbour, M.G. Uwayjan, and V.M. Ashkarian. 2001a. Metabolizable energy Values and amino acid availability of Vetch (Vicia sativa) and Ervil (Vicia ervilia) seeds soaked in water and acetic acid. Poult. Sci. 80:931-936.
- Farran, M.T., P.B. Dakessian, A.H. Darwish, M.G. Uwayjan, H.K. Dbouk, F.T. Sleiman, and V.M. Ashkarian. 2001b. Performance of broilers and production and egg quality parameters of laying hens fed 60% raw or treated common Vetch (Vicia sativa) seeds. Poult. Sci. 80:203-208.
- Fernandez-Figares,I., L. perez, R. Nieto, JF. Aguilera, and C. Prieto. 1995. The effect of heat treatment on ideal amino acid digestibility of growing broilers given Vetch and bitter Vetch meals. Anim. Sci. 60:493-497.
- Huo, G.C., V.R. Fowler, J. Inborr, and M. Bedford. 1993. The use of enzymes to denature antinutritive factors in soybean. In Recent Advances of Research in Antinutritional Factors in Grain Gegume Seeds, pp. 517-521[A.F.B. van der Poel, J. Huisman and H. Saini, editors]. EAAP Publication No. 70. Wageningen Press, the Netherlands.
- Miller , H.M. and J. H. G. Hilmes. 1992. Grain legumes for broiler production. Proc. Aust. Poult. Sci. Symp. 3:38-45.
- Ologhobo, A.D., D.F. Apata, and A. Oyejide. 1993. Utilisation of raw jackbean fractions in diet for broiler chicks. Brit. Poult. Sci. 34:323-337.
- Sadeghi, Gh., A. Samie, J. Pourreza, and H.R. Rahmani. 2004. Canavanine Content and Toxicity of Raw and Treated Bitter Vetch (Vicia ervilia) Seeds for Broiler Chicken. Inter.J. Poult. Sci. 3 (8): 522-529.
- Semino, G.A., P. Restans, and P. Cerletti. 1985. Effect of bound carbohydrate on the action of trypsin in lupin seed glycproteins. J. Agri. Food Chem. 33:196-199.
- Tate, ME.(1996). Vetches: feed or food. Chemistry in Australia, 63:549-550.
- Udedibie, A.B.I., 1991. Relative effects of heat and urea treated jack bean (Canavalia ensiformis) on the performance of layinghens. Liv. Res. Rur. Dev., 3(3), online edition, www.cipav.org.co/lrrd/lrrd3/3/nigeria1 . htm
- Van der Poel, A.F.B. 1990. Effect of processing on antinutrition factors and protein nutritional value of dry beans (Phaseolus vulgaris). A Review. Anim. Feed Sci. Tech. 29: 179-208.
- Wiryawan, K.G. 1997. New vegetable protein for layers. PhD Thesis, University of Queensland, Australia.