نوع مقاله : مقاله آموزشی ، پژوهشی

نویسندگان

1 دانش آموخته دکتری، مؤسسه تحقیقات علوم دامی کشور

2 دانش آموخته کارشناسی ارشد علوم دامی دانشگاه آزاد واحد چالوس

3 عضو هیئت علمی، مؤسسه تحقیقات علوم دامی کشور

4 کارشناس، مؤسسه تحقیقات علوم دامی کشور

5 کارشناس دامپروری

چکیده

هدف از انجام این تحقیق بررسی اثرات جایگزینی جو با ذرت بر عملکرد پروار بره­های نر بود. در این آزمایش تعداد 25 رأس بره­­ی نر 6 تا 7 ماهه­ با میانگین وزن 4/3 ± 22/31 کیلوگرم، در قالب طرح  کاملاً تصادفی با پنج تیمار (جیره غذایی) و پنج تکرار در هر تیمار مورد استفاده قرار گرفت. جیره­ یک دارای 50 درصد جو و بدون ذرت بود و در جیره­های دو تا پنج، ذرت به ترتیب به میزان25،  50 ، 75 و 100 درصد جایگزین جو گردید. تمام جیره­ها به شکل حبه تهیه گردیدند. نتایج به دست آمده نشان داد، میانگین ماده خشک مصرفی روزانه تحت تأثیر جایگزینی جو با ذرت قرار نگرفت. اختلاف میانگین انرژی مصرفی گروه­های آزمایشی با جایگزینی جو به جای ذرت معنی­دار نبود. میانگین ضریب تبدیل خوراک تیمارها با افزایش نسبت جایگزینی جو به جای ذرت معنی­دار نبود. بین میانگین­های اضافه وزن نهایی و افزایش وزن روزانه گروه­های آزمایشی اختلاف آماری معنی­دار مشاهده نگردید. گرچه میانگین هزینه خوراک و بازدهی اقتصادی تیمارها از نظر آماری معنی­دار نبود اما حداقل هزینه هر واحد تولید در گروه پنج که 100 درصد جو با ذرت جایگزین شده بود مشاهده گردید (05/0> P). براساس اطلاعات حاصل از این پژوهش در شرایط برابر بودن قیمت جو با ذرت،  می­توان در جیره­های پرواری بره­های نر  به جای جو از ذرت استفاده نمود.

1- کوپاهی، م. 1385. اصول اقتصاد کشاورزی. تهران، انتشارات دانشگاه تهران. چاپ دهم.
2- وزارت جهادکشاورزی، معاونت امور برنامه­ریزی، اقتصادی و بین­المللی، دفتر آمار و فن­آوری اطلاعات، آمارنامه کشاورزی. جلد اول: محصولات زراعی، سال رزاعی 87- 1389.
3- یزدی صمدی، ب.، ع. م. رضایی، و م. ولی زاده. 1377. طرح­های آماری در پژوهش­های کشاورزی. انتشارات دانشگاه تهران. چاپ دوم.
4. AOAC. 1990. Official Methods of Analysis. 15th  edition. Association of Official Analytical Chemists, Arlington, U.S.A
5. Cheng, K.J., Forsberg, C.W., Minato, H.J., Costerton, W. 1991. In: Tsuda, T., Sasaki,Y.,Kawashima, R. (Eds.), Physiological Aspects of Digestion and Metabolism in Ruminants. Academic Press, New York, pp. 596–624.
6. Feng, P., Hunt, C.W., Pritchard, G.T., Parish, S.N., 1995. Effect of barley variety and dietary barley content on digestive function in beef steers fed grass hay-based diets. J. Anim. Sci. 73: 3476–3484.
7. Haddad, S. G., and R. E. Naser. 2007. Partial replacement of barley grain for corn grain: Associative effects on lambs’ growth performance.  Small Ruminant Research. 72: 92-95.
8. Harris, D.L. 1970. Breeding for efficiency in livestock production: defining the economic objectives. J. Anim. Sci. 30: 860-865.
9. Hatfield, P,G., J.A. Hopkins, G.T. Pritchard, and C.W. Hunt. 1997.  The effects of amount of whole barley, barley bulk density, and form of roughage on feedlot lamb performance, carcass characteristics, and digesta kinetics. J. Anim. Sci. 75: 3353-3366.
10. Hunt, C.W. 1996. Factors affecting the feeding quality of barley for ruminants. Anim. Feed Sci. Technol. 62: 37-48.
11. McAllister, T. A., K.J. Cheng, L. M. Rode, and C. W. Forsberg. 1990. Digestion of barley, maize, and   wheat by selected species of ruminal bacteria. Appl. Environ. Microbiol. 56:3146.
12. Morgan, J. B. 1986. Cereal grains in complete diets for dairy cows: Acomparison of rolled barley, wheat and oats and of three methods of processing oats. Anim. Prod. 43:27.
13. Pond, W.G., D.C. Church, K.R. Pond, and P.A. Schoknecht. 2005. Basic animal nutrition and feeding. 5th edition.
14. SAS, 2002. SAS for windows, Version 9.1, Ed. SAS Institute Inc., Cary, NC.
15. Smith, C., J.W. James, and E.W. Brascamp. 1986. On the derivation of economic weights in livestock improvement. Anim. Prod. 43: 545-551.
16. Van Soest, P.J., Robertson, J.B., Lewis, B.A., 1991. Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber, and non-starch polysaccharides in relation to animal nutrition. J. Dairy Sci. 74, 3583–3592.
17. Waldo, D. 1973. Extent and partition of cereal grain starch digestion in ruminants. J. Anim. Sci. 37: 1062.