تاثیر خوراندن بلوس کلسیم آهسته رهش پس از زایش درگاوهای شیرده شکم دوم مدیریت شده با جیره آنیونی در پیش از زایش بر تولید و ترکیب شیر، متابولیت‌های خونی و سلامت دام

نوع مقاله : مقاله آموزشی ، پژوهشی

نویسندگان

1 هلدینگ کشاورزی و دامپروری فردوس پارس، شرکت کشاورزی و دامپروری فجر، اصفهان، ایران

2 شرکت گسترش (هلدینگ) کشاورزی و دامپروری فردوس پارس، تهران، ایران

چکیده

مطالعۀ حاضر به‌منظور بررسی تاثیر خوراندن بلوس کلسیم بر برخی متابولیت‌های خونی، تولید و ترکیب شیر، نمره وضعیت بدنی و سلامت گاو شیرده شکم دو صورت گرفت. بدین منظور 42 رأس گاو شیرده هلشتاین شکم دوم با میانگین تولید شیر 3/5 ±40 انتخاب و به دو گروه شاهد (21 رأس دام، بدون مصرف بلوس کلسیم) و گروه آزمایشی (21 رأس، مصرف سرانه 62 گرم بلوس کلسیم در روز بلافاصله پس از زایش) تقسیم شدند. نتایج نشان داد که در دام‌های شکم دوم، فراوانی هیپوکلسمی تحت بالینی با سطح بحرانی 5/8 میلی‌گرم در دسی لیتر در زمان صفر ، 24 و 48 ساعت پس از زایش به‌ترتیب 1/54، 8/20 و 3/8 درصد بود. مصرف بلوس کلسیمی پس از زایش اگرچه غلظت کلسیم خون را پس از 24 ساعت نسبت به گروه شاهد بصورت عددی افزایش نشان داد با این وجود تفاوت معنی‌داری با گروه شاهد نداشت. تولید و ترکیب شیر (چربی و پروتئین)، نمره وضعیت بدنی و همچنین میزان مقادیر شمارش سلول‌های سوماتیک شیر تحت تاثیر مصرف بلوس کلسیم خوراکی قرار نگرفت. رخداد بیماری‌های متابولیکی از قبیل متریت، جفت‌ماندگی و برگشتگی شیردان در گروه آزمایشی نسبت به دام‌هایی که بلوس کلسیمی مصرف نکرده بودند کمتر بود (نسبت شانس (OR)=13/0). با این وجود میزان رخداد بیماری تب شیر بین تیمارهای آزمایشی معنی‌دار نبود (نسبت شانس (OR)= 1). بطور کلی می‌توان در گاوهای شکم دو مدیریت شده با جیره آنیونی در پیش از زایش بدون مصرف بلوس کلسیمی، دوره انتقال را به سلامت سپری کرده و همچنین از افزایش هزینه‌ها جلوگیری کرد.

کلیدواژه‌ها