نوع مقاله : مقاله آموزشی ، پژوهشی
نویسنده
استادیار پژوهشی، موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.
چکیده
تامین امنیت غذایی یکی از مهمترین چالشهای کشورها است. در دستیابی به امنیت غذایی گذشته از تولید محصولات کشاورزی، کمینهکردن زیانهای ناشی از تغییرات پس از برداشت و خسارتهای ناشی از انبارش و فرآورش نامناسب محصولات، توجه به محصولات بومی یا محلی نقش مهمی دارد. مراکز پژوهشی و دانشگاهها به عنوان پایگاه دانش میکوشند تا با استفاده از روشهای موثر و کارآمد در نیل به امنیت غذایی اطمینان حاصل کنند. بسیاری از رویکردها و راهبردهای معرفی شده ممکن است توسط صنعت مورد توجه قرار گیرد ولی به ندرت توسط روستاییان و عشایر اجرا میشوند؛ زیرا آنان متکی به دانش بومی خود هستند و در تدوین روشهای ارایه شده به این دانش و نقش آن در تامین امنیت غذایی توجهی نشده است. دانش بومی و روشهای محلی تولید محصولات لبنی به مرور زمان بهینه شده و به عنوان راهبرد بقا در طول قرنها به کار برده شده است. محصولات لبنی محلی در بسیاری از استانهای کشور تولید میشوند. بسیاری از این محصولات ایمن و سالم بوده و از ارزش غذایی بالایی نیز برخوردارند و از اینرو موجب ارتقای امنیت غذایی میشوند. این مقاله به معرفی دانش بومی ساخت فرآوردههای لبنی محلی و نقش آنها در دستیابی به امنیت غذایی کشور میپردازد.
کلیدواژهها