نوع مقاله : مقاله آموزشی ، پژوهشی
نویسندگان
1 دانشجوی دکترای دانشگاه محقق اردبیلی
2 دانشگاه محقق اردبیلی
3 دانشگاه ازاد واحد شبستر
چکیده
برای بررسی عوامل حذف گاوهای شیری هلشتاین در گاوداریهای صنعتی کشت و صنعت و دامپروری مغان دادههای مربوط به دلایل حذف تحت 10 عنوان: طبقه بندی شدند. میزان حذف از مهمترین عواملی است که ماندگاری یک واحد پرورش دام را تحت تاثیر قرار میدهد گاوهای شیری مشکلات باروری، وضعیت فیزیکی و فیزیولوژیکی، بیماریهای عفونی، بیماریهای غیرعفونی، ورم پستان، مشکلات پستانی، لنگش، سخت زایی، زمینگیری و آسیب فیزیکی ممکن است به دلایل اجباری (مرگ، بیماریهای حاد و ناباروری) و یا اختیاری (تولید پایین) از گله حذف شوند. مطالعه حاضر به منظور بررسی میزان و علل حذف گاوهای شیری کشت و صنعت و دامپروری مغان انجام شد. اطلاعات دامهای حذفی 5 ایستگاه شیری که توسط ثبت مشخصات مجتمع دامپروری طی سالهای 1385 تا 1393 جمعآوری شده بودند، مورد بررسی قرار گرفتند. تعداد گاوهای مولد در طی این سالها 5074 راس بصورت دام در روز بوده است. نتایج بدست آمده نشان داد که از بین 12258 گاو شیری حذف شده در طی 9 سال، بیماریهای غیر عفونی با 80/22 درصد و وضعیت فیزیکی و فیزیولوژیکی گاو با 38/18 درصد بیشترین دلایل حذف را به خود اختصاص دادهاند. بطوریکه میانگین حذف سن دام و میانگین شکمهای حذف شده در طی این مدت بترتیب، 24/5 سال و 98/2 بوده است. تجزیه و تحلیل دادهها نشان داد که حذف اختیاری 91/34 درصد و حذف اجباری 09/ 65 درصد میباشد. نتایج این تحقیق پیشنهاد میکند که بیشترین دلایل حذف گاو شیری، بیماری های غیر عفونی و نامناسب بودن وضعیت فیزیکی و فیزیولوژیکی گاو بوده است.
کلیدواژهها
موضوعات