اثرات مصرف سطوح مختلف روغن ماهی در دوره های زمانی متفاوت روی برخی از فراسنجه های خونی و عملکرد جوجه های گوشتی ماده

نوع مقاله : مقاله آموزشی ، پژوهشی

نویسندگان

1 دانشکده مدیریت کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شهرکرد، شهرکرد، ایران

2 گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، واحدساوه، دانشگاه آزاد اسلامی، ساوه، ایران

چکیده

این پژوهش به منظور بررسی اثرات مصرف سطوح روغن ماهی در دوره­های زمانی متفاوت، روی عملکرد وفراسنجه­های شیمیایی خون جوجه گوشتی ماده انجام شد. تعداد 650  قطعه جوجه گوشتی ماده 25 روزه با میانگین وزن 30±1120گرم از سویه راس308 در 13 تیمار و در قالب طرح کاملاً تصادفی با 5 جیره­ی آزمایشی و 5 تکرار که هر تکرار شامل 10 جوجه ماده بودند، توزیع شدند. جیره­ی آزمایشی شامل  تیمار شاهد بدون روغن ماهی و فاکتور اول شامل سطوح مختلف روغن ماهی  (صفر، 5/0 ،1، 5/1 و2 گرم در کیلوگرم) و فاکتور دوم شامل دوره­ها­ی زمانی متفاوت مصرف (دوره اول: یک هفته از25 تا 32 روزگی، دوره دوم: دو هفته از25 تا 39 روزگی و دوره سوم : سه هفته  از 25 تا 46 روزگی) مورد استفاده قرار گرفتند.  نتایج آزمایش نشان دادند آلکالین فسفاتاز سرم خون دردوره سوم کاهش معنی داری داشت. اثراستفاده از سطوح مختلف روغن ماهی در سه دوره زمانی  برآسپارتات آمینو ترانسفراز، گلوتاتیون پراکسیداز و سوپراکسید دیسموتاز سرم خون تاثیر معنی­داری نداشتند ولی  باعث تفاوت معنی دار در دوره اولو دوره دوم بر لاکتات دهیدروژناز سرم خون شدند. در دوره اول و دوم سبب کاهش معنی دار کلسیم سرم خون جوجه های گوشتی ماده شدند، ولی در فسفر سرم خون جوجه های گوشتی ماده در سه دوره، تفاوت معنی داری وجود نداشت. جایگزین روغن ماهی با روغن سویا در دوره زمانی اول بر ضریب تبدیل خوراک از 25 تا 39 روزگی وهمچنین بر میزان خوراک مصرفی از 25 تا 46  روزگی  تفاوت معنی داری داشته و در دوره زمانی سوم بر ضریب تبدیل خوراک از 25 تا 32 روزگی و میزان خوراک مصرفی و افزایش وزن از 25 تا 46 روزگی تفاوت معنی داری نشان داد. در نتیجه، طول مدت زمان مصرف روغن ماهی بر میانگین خوراک مصرفی و افزایش وزن اثر داشتند ولی سطوح متفاوت روغن ماهی بر میانگین خوراک مصرفی و افزایش وزن اثر نداشتند.

کلیدواژه‌ها