@article { author = {ورمقانی, صیفعلی and جعفری, هوشنگ and عباسپور, یحیی}, title = {اثر استفاده از گیاه دارویی علف مار (Capparis spinosa) برعملکرد، خصوصیات لاشه و فراسنجه‌های خونی جوجه‌های گوشتی}, journal = {علوم و فنون دامپروری}, volume = {4}, number = {17}, pages = {3-14}, year = {2016}, publisher = {موسسه تحقیقات علوم دامی کشور}, issn = {2981-2372}, eissn = {2981-2372}, doi = {10.22092/aasrj.2016.106670}, abstract = {تعداد 288 قطعه جوجه‌گوشتی یک ‌روزه مخلوط سویه راس 308 در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با 3 تیمار، 4 تکرار و 24 جوجه در هر واحد آزمایشی به مدت 49 روز جهت بررسی اثر سطوح مختلف گیاه دارویی علف مار (Capparis spinosa) بر عملکرد، خصوصیات لاشه و فراسنجه‌های بیوشیمیایی سرم خون جوجه‌های گوشتی، مورد آزمایش قرار گرفتند.گروه‌های آزمایشی شامل جیره شاهد (بر پایه ذرت و سویا) و جیره‌های دارای 1 و 2 درصد پودر گیاه کامل علف مار بودند. نتایج نشان دادند گروه‌های آزمایشی دارای اثر معنی‌داری برمیانگین افزایش وزن روزانه بودند، به طوری که جوجه‌های دریافت کننده جیره دارای 2 درصد گیاه علف مار در مقایسه با سایر گروه‌های آزمایشی، کمترین مقدار افزایش وزن روزانه را در طول دوره نشان دادند (01/0P<). میانگین مصرف خوراک در بین گروه‌های آزمایشی اختلاف معنی‌داری نداشت. اختلاف میانگین ضریب تبدیل غذایی در بین گروه‌های آزمایشی معنی‌دار بود وکمترین و بیشترین مقدار به ترتیب به جیره شاهد و جیره‌های حاوی 1 و 2 درصد علف مار تعلق داشت (01/0P<). بالاترین درصد تلفات مربوط به گروه شاهد بود(05/0P<). سطوح مختلف علف مار سبب کاهش مقدار تری‌گلیسرید و افزایش غلظت HDL سرم خون جوجه‌های گوشتی گردید (01/0P<). اختلاف درصد لاشه در بین گروه‌های آزمایشی معنی‌دار بود (05/0P<)، اما گروه‌های آزمایشی تأثیری بر وزن نسبی قطعات مختلف لاشه و اندام‌های داخلی نداشتند. نتایج آزمایش حاضر نشان دادند که استفاده از پودر گیاه علف مار در جیره غذایی جوجه‌‌‌های گوشتی به دلیل کاهش مقدار تلفات و لیپیدهای خونی در سطح 1 درصد  قابل توصیه می‌باشد.}, keywords = {تلفات,جوجه گوشتی,علف مار,عملکرد رشد,لیپدهای خون}, url = {https://asrip.areeo.ac.ir/article_106670.html}, eprint = {https://asrip.areeo.ac.ir/article_106670_b0d6b1dedca14cd8166cfaaba012079a.pdf} }